VLAD PAVLOVICI

Daca nu aveti experienta pescuitului pe balastiere, Varlaam poate fi o surpriza. E greu de imaginat cum, pe un lac de numai 7ha, cum e Sectorul A, cu cel putin 150 de exemplare de doua cifre, daca nu mai mult, dintre care majoritatea avand peste 15kg, crapii pot fi uneori atat de greu de prins.

Tocmai aceasta dificultate face lacul interesant. Daca era usor, atractia pentru el ar fi fost redusa. Era probabil un lac pentru incepatori. Fiind insa relativ dificil, e un lac care se adreseaza pescarilor de nivel mediu si avansat, iar dificultatea lacului accentueaza meritul capturii.

Localizarea este elementul-cheie in orice partida pe Varlaam, dar ar fi gresit sa se creada ca alte lucruri nu sunt importante. Cu cat pestele e mai prudent, cu atat fiecare aspect - nada, strategia de nadire si montura - conteaza mai mult.

Varlaam e un lac atipic si prin regulament. Nu numai ca incurajeaza pescuitul plantat, dar chiar il impune in anumite conditii. Pe standurile cu agataturi despre care se stie ca taie firele, nu se poate pescui decat plantat si nu oricum, ci folosind flotoare care sa ridice linia principala in masa apei. Pare complicat, dar de fapt e simplu. Multi pescari care nu pescuisera plantat niciodata si care abia daca stiau sa stea intr-o barca s-au adaptat rapid stilului de pescuit de la Varlaam si acum il considera eficient.

Nu in ultimul rand, Varlaam e unul dintre cele mai transparente lacuri din Romania. Nu numai prin claritatea apei, ci si prin cantitatea foarte mare de informatie - tradusa prin numeroase articole si filme - pe care o ofera pescarilor pentru a-i ajuta sa inteleaga specificul lacului si sa aiba succes.

 

Data: 08 februarie 2016

  • VLAD PAVLOVICI
  • VLAD PAVLOVICI